Re Mixx
Image default
Zorg

Cornea topografie: wat moet je weten?

Cornea topografie is een nieuwe techniek waarbij ze heel precies het oppervlak van je hoornvlies bekijken. Met een speciaal apparaat van de optiek leverancier, de cornea topograaf, maken ze gedetailleerde 3D-scans van hoe je hoornvlies gebogen is. Deze scans zijn handig om te zien of er iets niet helemaal klopt met je hoornvlies. Maar hoe werkt het precies en waarom is dat zo belangrijk? Lees hier!

Hoe werkt cornea topografie?

Bij een cornea topografie zet je je hoofd in een steun en kijk je naar een lichtje omringd door lichtgevende ringen. Het apparaat schijnt vervolgens licht op je hoornvlies dat dan terugkaatst. Deze weerkaatste lichtstralen worden weer opgevangen en geanalyseerd. Zo meet het duizenden kleine puntjes op je hoornvlies en ontstaat er een gedetailleerd beeld van hoe het hoornvlies gebogen is.

De techniek erachter

Deze techniek is gewoon veel beter dan de oudere keratometrie methode. Keratometers meten maar een paar puntjes in een klein gebied, maar cornea topografen checken duizenden puntjes over je hele hoornvlies. Ze gebruiken ringen om een soort virtueel plaatje van je hoornvlies te maken. Dan rekent een computer uit hoe krom je hoornvlies is door dat plaatje te vergelijken met hoe het hoort te zijn. Er zijn verschillende soorten van deze apparaten, maar ze werken allemaal ongeveer op dezelfde manier om precieze metingen te krijgen.

Waarom is cornea topografie belangrijk?

Met cornea topografie kunnen verschillende oogproblemen opgespoord worden en met deze resultaten weet je precies welke contactlenzen je nodig hebt. Er wordt namelijk gekeken naar hoe het hoornvlies gebogen is. Met die resultaten weten ze meteen als er iets niet klopt, zoals bij keratoconus. Het geeft ook hele precieze info die gebruikt wordt om te zorgen dat contactlenzen perfect passen en je zo goed mogelijk laten zien.

De veranderingen van de afgelopen jaren

In de laatste 10 jaar is cornea topografie enorm veranderd. Vroeger was het een ingewikkeld en duur apparaat dat alleen in grote onderzoekscentra stond. Maar nu is het een onmisbaar apparaat in veel oogarts- en optometriepraktijken. Het wordt elke dag gebruikt. Dankzij de verbeterde technologie en software zijn deze apparaten nu kleiner, makkelijker te gebruiken, goedkoper en ook nog eens preciezer.