Re Mixx
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe maak je een animatie?

Hoe maak je een animatie?

Een animatiefilmpje maken is ontzettend leuk en dit soort video’s kunnen voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld een animatie gebruiken als uitleg van hoe iets werkt, voor films of voor de marketing van je bedrijf. Er kan echter wel nogal wat tijd zitten in het maken van een animatie en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je dit op de meest efficiënte manier moet doen. Hieronder leg ik verder uit hoe je een animatie maakt.

Het concept
Wanneer je graag een animatie wilt maken, is het natuurlijk belangrijk dat je eerst op een rijtje hebt wat je precies wilt laten zien in de animatie. Stel dus een script op waarin je het hele verhaal uitwerkt. Op deze manier hoef je bij het maken van de animatie alleen nog maar het script te volgen. Dit is natuurlijk een stuk makkelijker dan uit je hoofd iets doen tijdens het maken van de animatie.

De voice over
Bij het maken van een animatie heb je natuurlijk ook een voice over nodig. Deze voice over kan alle tekst inspreken. Je zou een animatie ook nog altijd zonder voice over kunnen doen natuurlijk, maar met geluid is het wel veel leuker en veel meer compleet. Je zou zelf de stem van de animatie kunnen inspreken, maar je kan hier ook altijd iemand anders voor vragen.

Kies een ontwerp
Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen van animatie en het is dus belangrijk dat je een stijl kiest voordat je eraan begint. Je zou bijvoorbeeld een animatievideo in 2d kunnen maken, maar in 3d is ook ontzettend leuk. Animatie in 3d is echter wel iets lastiger om te maken dus houd daar rekening mee. Wanneer je een ontwerp en een stijl hebt gekozen voor je animatie kan je doorgaan naar de volgende stap.

Animeren
Nu dat je het ontwerp en het geluid hebt gekozen, is het tijd om de animatie in elkaar te gaan zetten. Hierbij ga je alle illustraties voor de animatie samenvoegen en zet je er het geluid van de voice over onder. Het maken van deze animatie, oftewel het animeren, kan tijd kosten dus houd hier rekening mee. Je moet namelijk frame voor frame te werk gaan, maar wanneer je klaar bent, zal je zien dat deze tijd en moeite het compleet waard was.

Sounddesign
Naast de voice over kun je natuurlijk ook nog andere geluiden in de animatie verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluidseffecten of muziek voor een bepaalde sfeer in de animatie. Ga dus eens wat geluiden uitproberen en kijk wat je uiteindelijk het leukste vindt. Na deze stap heb je de eerste versie van je animatie af!

Feedback & publicatie
Hoewel het natuurlijk wel eens zou kunnen voorkomen dat de animatie meteen goed is, moet je er meestal toch nog wat dingen aan veranderen. Durf daarom ook zeker feedback aan anderen te vragen. Zo weet je meteen wat er al goed aan is en wat nog net iets beter kan. Nadat je deze laatste details hebt aangepast, is je animatie klaar om gepubliceerd te worden.