Re Mixx
Image default
Muziek

Waarom in 2022 nog vinylplaten beluisteren?

Waarom in 2022 nog vinylplaten beluisteren?

Vinyl platen hebben nu eenmaal een warm geluid dat niet te vergelijken is met een CD. Daarnaast zijn de hoezen toch ook wel echt prachtig. Voor een verzamelaar is het leuker om een perfecte hoes met zo’n grote plaat te openen. Het gevoel bij een CD is toch veel anders en het wordt ook een beetje digitaler ervaren. We beginnen steeds meer te verlangen naar die goede oude tijd. Daarnaast is de resolutie van de klassieke platenspeler ook vele malen hoger. Deze wordt zelfs vaak verkozen boven de moderne platenspeler. Zoals ze vroeger gemaakt werden, dat valt gewoon niet te imiteren. Daarnaast is het ook een waardevast item, wat vaak alleen maar in prijs stijgt. Ben je klaar met luisteren dan kun je ze vaak ook nog voor een leuke prijs verkopen. Dit is ook vaak iets waar mensen tegenover andere opscheppen. En natuurlijk ontvang je ook de nodige complimenten!

Voor welke platenspeler ga jij ?

De moderne platenspeler heeft een helemaal nieuwe constructie. Hij biedt in principe dezelfde geluidskwaliteit, maar er is wel een verschil dat je kan gebruiken. Veel mensen horen het niet eens, maar de moderne platenspeler heeft een soort van motorgeluid. Echter geeft dit juist een nieuwe dimensie aan de muziek waardoor de klanken dieper en warmer worden. 

Veel mensen kiezen voor een retro platenspeler. Dit omdat het natuurlijk een stukje nostalgie is, maar ook vanwege de mindere kwaliteit. Deze produceren namelijk over het algemeen een beter geluid. Echter is dat ook wel gewoon een gevoel omdat vooral de oudere generatie hieraan gewend was geraakt. Het is daarbij wel belangrijk dat je de plaat er goed oplegt. Bij een millimeter verschil van de naad kan het er al voor zorgen dat de muziek voor geen meter klinkt. Het heeft heeft dus net wat meer tijd en aandacht nodig. Maar voor de liefhebber is het zeker een aanrader.

De geschiedenis van de “plaat”

We gaan weer even terug in de tijd om precies te zijn 62 jaar. In 1960 begonnen we namelijk met luistere van de klassieke “plaat” ook wel bekend als de langspeelplaat (LP). Het is een kwetsbaar materiaal waar je zuinig mee om moet gaan. Je kunt hem namelijk makkelijk breken of je maakt er makkelijk krassen op. Echter als je hem goed bewaard dan klikt die plaat uit de jaren 60 nu nog steeds hartstikke mooi. Natuurlijk heeft de plaat ook een goede eigenschap. Chemisch gezien kun je deze namelijk niet vernielen. Het geluid is allemaal opgenomen met analoge middelen en daardoor is het ook van deze hoge kwaliteit. Een plaat omzetten naar CD is niet hetzelfde en je merkt dan ook meteen het verschil in kwaliteit.

Waarom kosten ze zoveel

Platen worden niet meer gemaakt waardoor ze erg in waarde zijn gestegen. Er zijn er maar een x aantal van verdeeld over de hele wereld. Wanneer er een kwijt raakt of kapot gaat dan heeft dit meteen een invloed op de prijs. Het is eigenlijk net als bij een beurs, hoe lager het aanbod hoe hoger de prijs.