Re Mixx
Image default
Architectuur

Woningen door de geschiedenis heen

Door de eeuwen en zelfs door de millennia heen is de mens altijd op zoek geweest naar manieren om beschut te wonen. De mens heeft altijd het natuurlijk instinct gehad om ervoor te zorgen dat zij beschut waren tegen de weersomstandigheden en andere gevaren. Natuurlijk hadden ze in de vroege prehistorie die wij vandaag de dag bewonen. We gaan in dit artikel even terug in het verleden om te kijken hoe de mensen toen woonden.

 

De prehistorie is de oudste tijd in onze geschiedenis. De mensen leefden nog enkel van jagen en verzamelen. De mensen in de prehistorie waren eigenlijk altijd nomaden. Dit hield in dat ze geen vaste woonplek hadden en van plek naar plek trokken op zoek naar voedsel. In het begon verbleven de mensen in die tijd vooral in grotten. Later begonnen ze hutten te bouwen. Dit waren vaak hutten met rieten daken. Het voordeel van hutten was dus dat zo’n hut met een rieten kap makkelijk weer afgebroken kon worden om zo verder te reizen naar de volgende vruchtbare plek.

 

De mens ontwikkelde zich en leerde nieuwe technieken. Zo werden jagers en verzamelaars langzaamaan landbouwers. Dit betekende dat ze zich op een plek konden gaan vestigen. Huizen werden nu gemaakt van klei en zouden niet meer afgebroken hoeven worden. Zo ontstonden er op verschillende plekken steeds meer nederzettingen. De nederzettingen werden dorpen en uiteindelijk zelfs steden.

 

In de klassieke oudheid begint het ineens allemaal een stuk luxer te worden. De Griekse en Romeinse cultuur wordt al snel wijd verspreid en zo ontstaan er zelfs villa’s en paleizen voor de rijken. Voor de armen waren deze er niet. Zij woonden in kleine appartementsblokken om de kosten zo laag mogelijk te houden. Vaak woonde een heel gezin in één kamer.

 

In de middeleeuwen leefden veel mensen op het platteland. De mensen die wel in steden woonden zaten erg dicht op elkaar. de stad was doorweven van smalle steegjes en straten. Een woning ging je binnen via het keldergat en ramen waren voor de meeste mensen te duur.

 

Na de middeleeuwen werden de steden in een rap tempo groter en groter. Er kwamen ook veel paleizen bij en de woningen van de gewone man bleven erg eenvoudig.

 

Tegenwoordig vinden we veel verschillende dorpen en steden terug. Er is ook heel veel verschil in woningen wat betreft de groottes, vormen en materialen. We kunnen tegenwoordig volledig ons eigen stempel drukken op woningen.

 

https://www.rietwerk.nl/