Re Mixx
Image default
Gezondheid

2021 Matras Koopgids: Vind het beste matras

2021 Matras Koopgids: Vind het beste matras

Deze gids heeft alles wat je moet weten over het online kopen van je perfecte matras.

Dus als je geworsteld hebt met het uitzoeken van een nieuw bed en de geheimen wilt leren kennen om het juiste bed voor de juiste prijs te vinden, dan ben je hier op de juiste plaats. Een matras kopen dat bij je lichaam en slaapgewoonten past is een van de grootste investeringen die je voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid kunt doen. Maar hé! Geen druk, toch?

Het is een jungle daarbuiten met een enorm aanbod van zowel beddenwinkels als online. En allemaal claimen ze het beste matras te hebben. De waarheid is dat het beste matras niet voor iedereen perfect zal werken. Welk matras perfect is voor jou zal anders zijn dan wat werkt voor de persoon die naast je staat.

We hopen dat deze koopgids voor matrassen je inzicht kan verbeteren in wat een matras doet, hoe het dat doet, en hoe je lichaam je keuze kan beïnvloeden, zodat we je hopelijk op weg kunnen helpen naar het vinden van je beste slaap.

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen

De kans is groot dat als je denkt dat je je matras moet vervangen, je waarschijnlijk gelijk hebt. Een aanzienlijk deel van de bevolking slaapt op matrassen die ofwel verouderd zijn, ofwel slecht bij hun lichaam passen. Als je nog steeds onzeker bent, is hier een lijst met vragen die je misschien wilt overwegen. Ongeacht de garantie gaat een fatsoenlijk bed maar 7-8 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit, waar het van gemaakt is, en hoe vaak het gebruikt wordt.

Punten waarop je moet letten bij het kopen van een matras

Dikte matras

De hoogte van een matras varieert naargelang het merk dat je kiest. Goedkopere matrassen hebben de neiging veel dunner en eenvoudiger van ontwerp te zijn dan hogere luxemerken die meer ingewikkelde comfortlagen en ondersteuningssystemen hebben. Als je moeite hebt met in en uit bed stappen, kan een matras dat uitzonderlijk hoog is een probleem blijken te zijn.

Duurzaamheid

Pas op dat prijs niet altijd een aanwijzing is voor kwaliteit, en sommige materialen zullen van nature sneller slijten dan andere, afhankelijk van hoe ze samengesteld en geplaatst zijn. In het algemeen gaat latex langer mee dan polyschuim. De levensduur van een pocketvering matras hangt af van de hoeveelheid en verpakking van de veren.

Comfort en ondersteuning: Wat is de beste verhouding?

Elk lichaam heeft een ander recept van comfort en steun nodig, en de hoeveelheid die je nodig hebt hangt af van hoeveel rondingen je hebt, waar ze zitten, en hoeveel je weegt. Hoewel onze beoordelingen meestal ingaan op het gevoel gebaseerd op mensen van gemiddelde lengte, kan elk item in deze categorie door verschillend gevormde personen anders ervaren worden.

Stevigheid

Alle matrassen moeten een mengsel bevatten van comfort of zachtheid en ondersteuning (die de neiging heeft steviger te zijn). Bedden met versterkte comfortzones kunnen steviger aanvoelen dan bedden met meer comfort. Mensen die aanzienlijk zwaarder zijn zullen een merk vaak als zachter ervaren dan slapers die veel lichter zijn, omdat hun lichaam door lagen heen kan drukken.

Drukverlaging

Drukverlaging ontstaat door zachtere materialen aan de bovenkant van de matras die zich naar je rondingen vormen. Als je bed zich naar de lijn van je lichaam vormt, is er minder kans dat overtollige druk zich opbouwt, wat ongemak en onrustig slapen kan veroorzaken. Wie extra rond is of pijnlijke gewrichten heeft, geeft vaak de voorkeur aan matrassen met verbeterde comfortsystemen.

Verzakking

De materialen waaruit je comfortsysteem bestaat en je lichaamsgewicht bepalen hoe diep je in je matras wegzakt. Een bed met een diepere omhelzing zal vaak meer drukverlichting bieden dan een met een zachte wieg, en deze eigenschap is sterk op voorkeur gebaseerd. Als je liever het gevoel hebt dat je boven op je matras zweeft, zul je de voorkeur geven aan bedden met minder doorzakking.

Uitlijning van de wervelkolom

Als je lichaam op sommige plaatsen meer wegzakt dan op andere, kan het zijn dat je geen optimale uitlijning van je wervelkolom ervaart. Als je op je bed gaat liggen, moet je voelen dat je wervelkolom in een neutrale positie staat, of in de positie waarin hij staat als je rechtop staat. Als hij krom of onhandig gebogen aanvoelt, loop je het risico ongemak te ondervinden als je wakker wordt. Veel merken bevatten zonering om de slaaphouding te helpen optimaliseren.

Welk type matras moet ik kopen?

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is misschien wel het meest gangbare en het is waarschijnlijk dat je ten minste één keer in jouw leven op dit type matras hebt geslapen. De laatste jaren is er veel ontwikkeling geweest van wat wij beschouwen als een traditioneel binnenveringmatras, en het is goed om de voor- en nadelen te kennen van de verschillende kenmerken die u kunt tegenkomen. Bonnell-veren zijn heel gebruikelijk in bedden van het middensegment en hebben de vorm van een zandloper. In iets duurdere bedden bieden pocketveren een iets beter draai- en contourvermogen met een scharnierende, afgeplatte boven- en onderkant. 

 

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen zijn een meer moderne ontwikkeling en kunnen heel anders aanvoelen voor slapers die het grootste deel van hun leven op veren hebben gerust. Er zijn veel verschillende soorten schuim van verschillende dichtheden en hardheden die de ervaring kunnen veranderen, en er zijn verschillende termen die u kunt tegenkomen.

De meeste matrassen bevatten polyurethaanschuim, geformuleerd met behulp van petrochemische of soms meer bio-gebaseerde oliën. Dicht geformuleerd of visco-elastisch schuim, vaak traagschuim genoemd, is een soort polyurethaanschuim. Latex, geheel natuurlijk of een synthetische mix, kan ook deel uitmaken van een volledig schuimconstructie. Koudschuim matrassen hebben een sterke directe veerkracht. Veel mensen vinden een koudschuim matras lekker stevig. Let bij het kopen van een koudschuim matras op de dikte van het matras. Je wilt minimaal een koudschuim matras van 25 cm dik en een HR-waarde van 50. Traagschuim reageert heel langzaam op druk. Traagschuim heeft minder veerkracht, maar wordt vooral gekozen voor de zachte en comfortabele eigenschappen. 

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn voor iedereen geschikt, maar in het speciaal voor mensen die het snel te warm hebben in bed, of veel transpireren. Door de veerkrachtige en stugge eigenschappen biedt een koudschuim matras goede ondersteuning aan mensen die meer dan 100 kg wegen.  Ben je iemand die ’s nachts veel zweet? Dan past een koudschuimmatras perfect bij je. Het belangrijkste voordeel van dit type materiaal is namelijk dat het heel goed ventileert. Dat houdt je bed ’s nachts lekker koel! Koudschuimmatrassen zijn daarnaast ook heel geschikt als je wat zwaarder bent. Door de stugheid van het materiaal biedt dit matras je veel ondersteuning én is de kans klein dat er kuilvorming ontstaat.

Traagschuim matras

Veel mensen houden van het zachte van traagschuim, dus je bent in goed gezelschap als je je keuzes hebt beperkt tot deze optie. Een ander populaire matras soort is het koudschuim matras. We gaan beide matrassen in deze koopgids behandelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit materiaal zou worden gebruikt voor vliegtuigkussens, maar al snel werd ontdekt dat het veel meer mogelijkheden had dan alleen die toepassing. In de jaren tachtig werd het vrijgegeven voor het publieke domein en sindsdien heeft het geleidelijk aan populariteit gewonnen. Voor wie is een traagschuim geschikt? Heb je last van gewrichtsklachten? Dan kun je het beste kiezen voor een matras met traagschuim. Je lichaamsdruk wordt namelijk goed verdeeld.

Beste matras per slaaphouding

Beste matras rugslapers

Voor rugslapers zijn de eisen aan stevigheid meer subjectief en eerder een kwestie van smaak dan van noodzaak. Je wilt een bed zoeken dat de kromming van je lendenwervelkolom ondersteunt, zodat de druk zich tijdens het slapen niet in je heupen of bovenrug opbouwt en je wervelkolom comfortabel uitgelijnd blijft.

Beste matras zijslapers

Drukontlasting is meestal crucialer voor zijslapers omdat je rust met je hele gewicht op een smaller oppervlak van je lichaam dan wanneer je op je rug of buik ligt. De lijn van je lichaam heeft in deze positie ook de neiging krommer te zijn, dus wat extra zachtheid kan helpen voorkomen dat zich druk opbouwt onder heupen of schouders.

Beste matras buikslapers

Als je zoals de meeste mensen bent, draag je het grootste deel van je gewicht in je heupen en die kunnen in deze positie dieper wegzakken dan de rest van je lichaam, waardoor je de optimale uitlijning van je wervelkolom verliest. Een steviger matras met versterkte ondersteuning of zonering door het midden van de matras kan dit voor buikslapers vaak helpen tegengaan.

Combinatie slapers

De meeste slapers houden zich niet uitsluitend aan één houding vast en bewegen vaak gedurende de nacht tussen een, twee of drie posities, en worden “combinatieslapers” genoemd. Als jij dit bent, kan verzakking je vermogen om moeiteloos van de ene positie naar de andere te gaan beïnvloeden. 

Verzwaringsdeken

Schaf een verzwaringsdeken aan en slaap als nooit tevoren! Een verzwaringsdeken is zoals de naam al aangeeft een verzwaarde deken. Deze oefent dus lichte extra druk uit op je lichaam terwijl je in bed ligt. Deze druk is perfect over je lichaam verdeeld. Dit wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren. Een verzwaarde deken wordt ook wel een zwaartedeken of een kalmeringsdeken genoemd. Een verzwaringsdeken kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Slaapproblemen komen veel voor en hebben allemaal een eigen oorzaak. Misschien maakt een ziekte het in slaap vallen moeilijk. Of je kunt je gedachten ’s avonds niet uitzetten en jezelf verliezen in een angstspiraal met negatieve gevoelens en gedachten. Het kan ook zo zijn dat je dag- en nachtritme uit balans is en je gewoon niet in slaap kan vallen. Of de overstimulatie die we elke dag ervaren, die ervoor zorgt dat het zenuwstelsel niet kalmeert.  Er zijn tal van redenen voor een gebrek aan slaap. Een verzwaringsdeken kan in de meeste gevallen helpen bij deze problemen.

Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van de deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het resultaat is een euforisch gevoel van volledige ontspanning van je lichaam en zenuwstelsel. Het lichaam geeft daarnaast ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig en ontspannen op de bank kan genieten. Het lichaam krijgt ’s nachts de kans om weer goed te regenereren. De volgende dag ben je weer fit, productief en in een beter humeur. We durven je haast wel te beloven dat de kwaliteit van je leven zal toenemen.

 

https://slaapwijsheid.nl/beste-matras/beste-koudschuim-matras/