Re Mixx
Image default
Aanbiedingen

Arabica koffiebonen: het verschil met robusta en waarom je ze moet proberen

Als je een echte koffieliefhebber bent, wil je waarschijnlijk alles weten over de verschillende soorten koffiebonen. Twee van de meest voorkomende soorten zijn Arabica en Robusta. Hoewel ze er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn er veel verschillen tussen deze twee soorten. In deze blog leer je hoe je de twee koffiebonen kunt onderscheiden van elkaar en waarom Arabica bonen zo geliefd zijn onder kenners.

Vorm en uiterlijk

Een van de eerste dingen die je kunt doen om Arabica en Robusta bonen te onderscheiden, is kijken naar de vorm. Arabica bonen zijn meestal ovaal van vorm, terwijl de andere bonen ronder zijn. Dit verschil in vorm komt doordat Arabica planten korter zijn dan Robusta planten.

Smaak en aroma

De smaak van Arabica koffiebonen is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen deze bonen verkiezen boven Robusta. Arabica koffie staat bekend om zijn complexiteit en diversiteit in smaak. De bonen kunnen variëren van zacht en zoet tot scherp en fruitig, met een aroma dat vaak doet denken aan wijn. Robusta daarentegen heeft een bittere, aardse smaak met een notenachtige afdronk en minder zuurgraad.

Cafeïnegehalte

Als het gaat om cafeïne, bevat Robusta meer cafeïne dan Arabica. Robusta bonen hebben een cafeïnegehalte van ongeveer 2.2% tot 2.7%, terwijl de andere bonen ongeveer 1.2% tot 1.5% cafeïne bevatten. Dit betekent dat een kopje Robusta koffie je een sterkere cafeïne boost zal geven dan een kopje Arabica koffie.

Moeilijk te verbouwen

Arabica koffieplanten zijn veel kwetsbaarder en vereisen specifieke groeiomstandigheden. Ze moeten groeien op grote hoogte, in een koel, subtropisch klimaat met veel vocht, voedingsrijke grond en een goede balans van schaduw en zonlicht. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor ziekten en plagen, wat het verbouwen van deze bonen uitdagender maakt. Dit maakt ook dat Arabica minder opbrengt per hectare in vergelijking met Robusta, wat weer bijdraagt aan de hogere prijs.

Dekoffiethuiswinkel: 100% Arabica single origin koffie

Bij de Koffiethuiswinkel branden ze veel single origin 00% arabica koffiebonen. Dit doen ze vanwege de unieke en bijzondere smaken die deze bonen bieden. De koffies uit landen zoals Guatemala, Peru en Nicaragua zijn bijzonder gewild vanwege hun rijke en gevarieerde smaakprofielen. Deze koffies bieden een smaakervaring die je niet snel zal vergeten. Bovendien zijn de koffiebonen van dekoffiethuiswinkel Rainforest Alliance (RFA) gecertificeerd. Dit betekent dat de bonen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier worden verbouwd.

Naast koffiebonen verkopen zij ook al jaren ese-pads, siropen en toppings van Monin. Dit brede assortiment zorgt ervoor dat je altijd de perfecte kop koffie kunt maken, precies zoals jij het lekker vindt.

Arabica in een notendop

Arabica en Robusta koffiebonen verschillen op veel manieren, van smaak en cafeïnegehalte tot de manier waarop ze worden verbouwd. Arabica bonen bieden een complexere en rijkere smaakervaring, maar zijn ook uitdagender om te verbouwen. Bij de Koffiethuiswinkel kun je genieten van de beste koffiebonen uit verschillende landen. Probeer vandaag nog een van hun bijzondere koffies en ontdek zelf waarom Arabica zo geliefd is!

 

https://www.dekoffiethuiswinkel.nl/