Re Mixx
Image default
Dienstverlening

Het doel van EAN codes

EAN codes zijn nummers waarmee alle informatie over artikelen wordt ontsloten. De codes zijn onderdeel van een Europees registratiesysteem van artikelen. Het doel van het systeem is, dat producten eenduidig in webwinkels worden aangeboden. In webwinkels die geen gebruik maken van het systeem worden dezelfde producten soms meerdere malen onder andere namen en beschrijvingen aangeboden. Ondernemers die producten via webwinkels willen verkopen zijn niet verplicht om hun artikelen met EAN codes op te nemen. De grote verkoopplatforms als bol.com, amazon.com, ebay.com, fonq.nl, beslist.nl en kieskeurig.nl nemen alleen producten op met een EAN nummer.

 

EAN codes zijn niet gratis

Voor ondernemers is het lucratief om hun artikelen te voorzien van EAN codes en te koop aan te bieden via de grote platforms. De EAN codes moeten ze zelf aanschaffen. Dat is geen bezwaar, want de prijs van de codes is erg laag. Nadat een ondernemer voor elk artikel een code heeft gekocht moet hij de code en de artikelen aan elkaar koppelen. Dat wordt gedaan in een centraal registratiesysteem. Tegelijkertijd heeft hij de gelegenheid om alle kenmerken van de artikelen in het systeem in te voeren. Een webwinkel heeft dan, door alleen het EAN nummer in te voeren, meteen alle informatie over het product voorhanden.

 

De levensduur van EAN codes

Als artikelen eenmaal in het registratiesysteem staan met een EAN nummer kunnen alle grote verkoopplatforms er gebruik van maken. De producten hebben dan in elke webshop dezelfde beschrijving. Zolang de ondernemer geen aanpassingen doet in de omschrijving zal deze in de webshops blijven staan. Zelfs van producten die niet meer worden gemaakt blijven de codes nog lange tijd beschikbaar. Dat is handig voor consumenten, want die kunnen deze informatie gebruiken om eventuele reserveonderdelen bij te bestellen. De EAN codes zijn ook handig op sites als Marktplaats.