Re Mixx
Image default
Woning en Tuin

Handgrepen, knoppen en scharnieren: meubelbeslag uitkiezen

De planken zijn erin geplaatst, de kast is stabiel op de gewenste plaats en ook de ladenkast is eindelijk gemonteerd, de meubels zijn dus al bruikbaar, maar nog niet afgewerkt. Wat ontbreekt is het zogenaamde meubelbeslag.

Kies uit hoogwaardige meubelgrepen, houten meubelpoten, verstelbare poten, kastvoeten, wielen voor meubels en nog veel meer. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van meubelbeslag?

De perfecte pasvorm voor elk meubelstuk

Iedere doe-het-zelver of hobbyist is al eerder in contact gekomen met meubelbeslag: Deze zijn meestal gemaakt van metaal en worden voornamelijk gebruikt in de meubelindustrie als beweegbare verbindingselementen, als decoratieve elementen of ook als sluitelementen. Zo vallen bijvoorbeeld ook scharnieren en deurtrekkertjes in deze categorie.

Deze typische meubelbeslagen verbinden twee in eerste instantie afzonderlijke delen van een meubelstuk door middel van een beweegbare verbinding, bijvoorbeeld een kastdeur met het kastlichaam. Typische soorten meubelbeslag zijn ook handgrepen van alle soorten, meubelsloten, tafelbeslag, zwenkwielen, klep- en schuifdeurbeslag.

Welk materiaal voor welke meubelbeslag?

In veel van deze toepassingsgebieden, met name deurtrekkertjes en handgrepen, worden vandaag de dag nog steeds traditioneel messing meubelbeslag gebruikt, niet in de laatste plaats vanwege de bacteriedodende eigenschappen van dit materiaal. In termen van meubilair voeten, metaal is net zo gewoon als hout. Roestvrijstalen meubelpoten worden gebruikt voor hoogwaardige, solide en dure meubels.

Functies meubelbeslag

Voor het overige is er een grote verscheidenheid aan materialen, want meubelbeslag vervult in wezen drie verschillende taken: afsluiten, beschermen en versieren. Waar vroeger gietijzer en messing de belangrijkste materialen waren, vervullen tegenwoordig ook verschillende metalen en kunststoffen deze taken. Er zijn voor- en nadelen aan elk materiaal.

Messing, staal of roestvrij staal wordt voornamelijk gebruikt voor meubelbeslag dat blootstaat aan sterke mechanische belastingen – bijvoorbeeld scharnieren. Messing en roestvrij staal hebben ook een decoratief effect op bijna elk meubelstuk. Kunststof daarentegen is onderhoudsvriendelijk, weerbestendig en veelzijdig. Het kan in vele vormen en kleuren worden gebracht en is veel flexibeler dan metaal.

https://www.deurklinken.com