Re Mixx
Image default
Woning en Tuin

Enkele en dubbele veiligheidscilinders: voordelen en verschillen

Als je op zoek gaat naar een (nieuwe) veiligheidscilinder kun je op allerlei moeilijke termen stuiten zoals kerntrekbeveiliging, SKG keurmerk, maar ook enkele en dubbele cilinders.

Wat betekent een enkele of dubbele cilinder precies en waar zit het verschil in?

Het is ook belangrijk om te weten welke cilinder van de twee uiteindelijk de beste keus is: een enkele of een dubbele veiligheidscilinder. Hoe meer informatie je van te voren al weet over veiligheidscilinders, hoe makkelijker het wordt om een keus te maken.

Enkel of dubbel: de uitleg

Een enkele veiligheidscilinder is een cilinder die alleen aan de binnen- of buitenkant geopend en gesloten kan worden. De sleutel kan dus maar aan een kant in het slot worden gesloten. Je kunt bij plaatsing zelf kiezen waar de opening moet zitten. In sommige gevallen is het handiger om dit aan de binnenkant de plaatsen, soms aan de buitenkant.

Een dubbele veiligheidscilinder spreekt dan eigenlijk voor zich. Dit is een cilinder met een sleutelbediening aan zowel de binnen als aan de buitenkant. Zowel enkele als dubbele veiligheidscilinders zijn voorzien van boorbelemmering en andere inbraakwerende specificaties.

De beste keus

Het maakt dus in principe qua veiligheid niet veel uit of je voor een enkele of dubbele veiligheidscilinder kiest. Er zijn namelijk zowel enkele als dubbele cilinders met een drie sterren keurmerk, de hoogste classificatie die een veiligheidscilinder kan ontvangen.

Het kan wel per enkele of dubbele cilinder verschillen wat de specificaties zijn. Zo komen er steeds weer nieuwe veiligheidscilinders op de markt, die nog beter zijn dan hun voorgangers. Laat je dus altijd goed informeren door een professional.