Re Mixx
Image default
Bedrijven

Toeristisch punteren in Giethoorn

Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt wat punteren is, zal hij het antwoord daarop schuldig blijven. Punteren is namelijk een activiteit die alleen in Giethoorn en omgeving wordt beoefend. Het woord is afkomstig van punter, de naam van een traditioneel vaartuig. Dat heeft een platte bodem en werd vroeger gebruikt voor het vervoer van allerlei spullen over het water. Er konden zelfs koeien mee worden vervoerd. Het duwen van een punter door bomen af te zetten op de bodem van de gracht wordt punteren genoemd. Door een bootje huren Giethoorn kun je tegenwoordig ook zelf leren punteren. 

Elektrisch varen 

De techniek van punteren Giethoorn valt niet mee. Als je niet oppast glijdt de boom weg over de bodem van de gracht en dan kun je in het water vallen. Het komt ook weleens voor dat iemand die onervaren is in het punteren door het kracht zetten zijn evenwicht verliest. Ook dan heb je een nat pak. Punteren kan nog steeds, maar de meeste toeristen kiezen er echter voor om een punter met een elektrische motor te huren. Dat is veel comfortabeler varen en er wordt tevens mee voorkomen dat er iemand in het water valt. 

Veel te zien 

Toeristisch punteren is vooral bedoeld om gezellig samen met een bootje onderweg te zijn en veel te zien. Giethoorn biedt daar ruim voldoende gelegenheid voor, want het dorp heeft tientallen hoge bruggetjes over de vele grachten. Je vaart langs schilderachtige woningen met rieten daken en mooi aangelegde tuinen. Iets buiten het dorp is de natuur prachtig, en je kunt in de grachten en vaarten bijzondere watervogels zien. Het is ook leuk om één van de grote meren met een elektrische punter over te steken. Onderweg kun je aanmeren bij een terras om iets te eten of drinken.