Re Mixx
Image default
Dienstverlening

De kwaliteiten van een slechte leider

Weinig of Geen Integriteit

Een van mijn favoriete leiderschapsquotes is “Integriteit is de meest belangrijke en gerespecteerde eigenschap van het leiderschap. Houd jezelf altijd aan je woord.” Het maakt niet uit hoe bevoegd, intelligent of effectief een leider is, wanneer een leider niet over morele integriteit beschikt leidt dit altijd tot problemen. Zo kijkt het personeel bijvoorbeeld op naar hun leider om zo te weten te komen welk gedrag acceptabel is. Wanneer een leider onfatsoenlijk gedrag vertoont zal het niet lang duren voor het personeel dit overneemt. Het niet beschikken over morele integriteit is altijd de reden waarom een persoon uiteindelijk faalt, daarom moet dit worden gezien als een grote alarmbel.

Een gebrek aan aanpassingsvermogen

Een groot leider weet wanneer hij een bepaalde aanpak moet gebruiken afhankelijk van wat nodig is voor de huidige situatie. Dit komt omdat niet elke werknemer op dezelfde manier gemotiveerd kan worden en er niet één manier is die altijd werkt. Een goed leider weet dit en past zich moeiteloos aan terwijl een slechte leider vast blijft zitten in zijn oude gewoontes en zich niet wil aanpassen wanneer dit nodig is. Wanneer je ziet dat een leider koppig is, niet snel genoeg went aan nieuwe situaties en altijd alles op zijn manier wilt doen, is het waarschijnlijk een slecht leider.

Een slechte blik op de toekomst

Het is de taak van een leider om door te zetten, en een goed leider houdt zich altijd bezig houden met hoe hij morgen efficiënter en productiever kan zijn dan vandaag, iets wat wordt gedemonstreerd in Elon Musk’s visie van de toekomst. Slechte leiders zijn echter vaak snel tevreden met waar ze zijn. Wanneer een leider zich niet richt op de toekomst en geen duidelijk plan heeft om zich constant te verbeteren, wordt er hoogstwaarschijnlijk geen vooruitgang geboekt.

Geen verantwoordelijkheid

De beste leiders nemen verantwoordelijkheid wanneer er iets fout gaat en geven ere wie ere toekomt. Werknemers willen weten of ze werken voor een leider die erkent wanneer ze iets goed hebben gedaan en ze niet aan de schandpaal worden genageld wanneer iets niet goed afliep. Sommige leiders willen echter niet dat deze verantwoordelijk op hun schouders rust en geven daarom de schuld aan anderen en erkennen al het succes toe aan henzelf. Al in al zal dit gedrag het personeel weinig motiveren om succes te hebben.

Herken je een van deze eigenschappen bij jouw leiderschapsteam? Of in jouw eigen persoonlijk leiderschapsstijl?

Lees meer over leiderschap met  IvPP! 

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training