Re Mixx
Image default
Auto

Rij-angst – tips om je rij-angst te overwinnen

Rij-angst is één van de meest angstaanjagende ervaringen die je kan overkomen terwijl je op de weg bent. Je zou je gebruikelijke route kunnen afleggen en je plotseling ‘raar’ beginnen te voelen. Het kan beginnen met je hart, dat sneller gaat kloppen en voor je het weet, voel je je verdoofd, zwak en heb je moeite met ademhalen. Enge irrationele gedachten overweldigen je en je bent bang dat je op het punt staat om de controle te verliezen.

Bij sommige mensen, die deze angst hebben, kan zich dit ontwikkelen tot een rijfobie. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het vermijden van bruggen en snelwegen, wat vaak te wijten is aan verschillende soorten van angst en dingen die je gaat associëren met angst en paniek.

Gelukkig is rij-angst geen permanente aandoening en is het mogelijk om dit volledig te overwinnen. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je angst om te rijden te overwinnen:

  1. Positieve affirmatie – een effectieve manier om rij-angst aan te pakken is om je denkproces te annalyseren, vooral wanneer je tekenen van angst tijdens het rijden ervaart. Voor bestuurders met een fobie voor snelwegen zal hun automatische reactie bij het naderen van de snelweg waarschijnlijk het volgende zijn:

“Snelwegen zijn gevaarlijk. Kijk eens hoe snel die auto gaat. Wat als er een ongeluk gebeurt, terwijl ik probeer in te voegen?”

“Ik kan me niet bij het verkeer voegen. Er is niet genoeg ruimte voor mij om er tussen te komen. Wat gebeurt er als iemand mijn bumper raakt?”

Dit zijn de zogenaamde ‘zelfvernietigende gedachten’ en het zijn aan de andere kant ook realistische, waarheidsgetrouwe gedachten. Om dit te bestrijden moet je dus leren om je te richten op positieve, kalmerende gedachten zoals:

“Ik heb dit al honderden keren eerder gedaan. Als ik de verkeersregels volg, kan er niets fout gaan.”

“Ik zal van tevoren signalen geven, zodat iedereen weet waar ik naar toe wil. Zodra er voldoende ruimte is kan ik invoegen.”

  1.         Aarzel niet – het is belangrijk om niet te aarzelen tijdens het rijden. Aarzelen zal je nerveus maken omdat je dan niet zeker weet wat je moet doen. Geloof me, je wilt echt niet midden op een kruispunt stil komen te staan, dus aarzel niet en weet welke kant je op gaat. Aarzel niet, doe gewoon je ding.

Als je bijvoorbeeld niet kunt uitvoegen op de snelweg (dit gebeurt soms), stop dan niet bij de afrit om te bedenken wat je kunt doen. Ga verder! Rijd iets door tot een andere weg of uitrit en probeer het opnieuw. Aarzel niet maar blijf rijden.

Wat nog belangrijker is, raak er niet door geobsedeerd. Als je weet dat je de juiste procedure volgt, doe het dan gewoon en denk niet na over een ongeval – niemand kan je de schuld geven als je het juiste doet. Het vergt constante oefening om je rij-angst te kunnen overwinnen. Hoe meer je rijdt, hoe minder angst je voelt tijdens het rijden.

Volg rijlessen in Harderwijk om deze angsten te overwinnen.

 

 

 

http://rijschoolmt.nl