Re Mixx
Image default
Aanbiedingen

Jouw hartslag in rust

Jouw hartslag in rust

Als je hart klopt, stuwt het bloed door je lichaam. Deze hartslag kunt u voelen als uw ‘polsslag’ in uw pols of nek. Uw polsslag wordt gemeten door het aantal keren dat uw hart klopt in één minuut te tellen. Als uw hart bijvoorbeeld 72 keer per minuut samentrekt, is uw hartslag in rust 72 slagen per minuut (BPM). Dit wordt ook wel uw hartslag genoemd. Een normale polsslag heeft een regelmatig ritme. Bij sommige mensen is dit ritme echter ongelijkmatig, of ‘springt het rond’. Dit staat bekend als een onregelmatige polsslag.

Hoe vindt u uw polsslag?

 • De gemakkelijkste plaats om uw polsslag te vinden is in uw pols.
 • Draai uw hand zodat uw handpalm naar boven wijst.
 • Plaats nu de drie middelvingers van uw andere hand op uw pols in de buitenste groef onder de basis van uw duim.
 • Druk lichtjes om de pols onder uw vingers te voelen. Als u niets voelt, drukt u iets harder.

Hoe controleert u uw polsslag (hartslag in rust)?

U kunt uw hartslag handmatig meten door uw pols te controleren. Volg deze drie stappen.

 • Zoek uw polsslag in uw pols (zoals hierboven uitgelegd).
 • Tel elke slag gedurende een totale tijd van 30 seconden.
 • Verdubbel het aantal slagen dat je hebt geteld. Dit is uw hartslag, gemeten in slagen per minuut.

Noteer ook of uw hart in een gelijkmatig of ongelijkmatig ritme slaat. Een normaal hart slaat in een gelijkmatig ritme als een klok, tick tock tick tock.

Sommige mensen gebruiken graag een hartslagmeter om hun hartslag te meten. Deze monitors zijn vaak inbegrepen bij fitnesstrackers, die nu op grote schaal verkrijgbaar zijn in sportwinkels en andere winkels. De nauwkeurigheid ervan hangt echter af van de kwaliteit van het apparaat.

Als u actief bent geweest, of onlangs een stimulerend middel zoals nicotine of cafeïne hebt gebruikt, moet u minstens vijf minuten wachten voordat u uw hartslag meet.

Wat is een normale hartslag?

Een normale hartslag, wanneer u niet actief bent, ligt meestal tussen 60 en 100 slagen per minuut. Dit wordt uw hartslag in rust genoemd. Atleten of mensen die erg fit zijn, kunnen een hartslag in rust hebben van minder dan 60 slagen per minuut.

Wanneer u actief bent, slaat uw hart sneller om meer zuurstof naar uw werkende spieren te krijgen. Hoe harder uw lichaam werkt, hoe sneller uw hart klopt. Zo zal je hartslag bij een sprint veel sneller zijn dan bij een wandeling. Als u hard traint, is het normaal dat uw hartslag oploopt tot 160 slagen per minuut of meer.

Er zijn andere dingen die uw hart sneller kunnen laten kloppen, zoals cafeïne, nicotine en sommige soorten medicijnen. Uw hart gaat ook sneller kloppen als u sterke emoties voelt, zoals angst, vrees of opwinding.

Wat is een onregelmatige polsslag?

Van een onregelmatige polsslag is sprake als het hart niet in een regelmatig, regelmatig ritme klopt. Dit wordt ook wel een onregelmatige hartslag of aritmie genoemd.

Als uw hartslag onregelmatig is, kunt u merken dat uw pols:

 • onregelmatig lijkt of ‘rondspringt’
 • op hol slaat, zelfs als u in rust bent
 • soms of meestal ongewoon traag is
 • lijkt te pauzeren, toe te voegen of een slag mist.

Waarom is het belangrijk om het te laten controleren?

Vaak is een onregelmatige polsslag onschuldig. Toch is het belangrijk om het door een arts te laten controleren, omdat het soms een teken is van een hartaandoening. De meest voorkomende hartritmestoornis is atriumfibrilleren (AF), waardoor u een groter risico loopt op een beroerte. Gelukkig kunt u, als u AF hebt, medicijnen nemen om dit risico op een beroerte aanzienlijk te verminderen. Uw arts kan een eenvoudige test uitvoeren, een ECG (elektrocardiogram) genaamd, om uw onregelmatige pols verder te controleren.

Wat zijn hartkloppingen?

Van hartkloppingen is sprake wanneer u zich plotseling bewust wordt van het kloppen van uw hart, meestal op een onregelmatige manier. Soms voelt u het in uw oren, nek of borst als u ligt. Uw hartslag kan voelen:

 • te snel of langzaam
 • alsof het fladdert
 • alsof het dreunt, of bonkt.

Het is niet ongewoon om af en toe hartkloppingen te voelen en meestal zijn ze onschuldig. Maar als u er regelmatig last van heeft, ga dan naar uw arts.

Lees ook over bloeddruk waarden!