Re Mixx
Image default
Bedrijven

Voor en nadelen van acrylaat

Acrylaat, ook wel polymethylmethacrylaat genoemd in de volksmond is een thermoplastische kunststof die beter bekend staat onder de normale burger als plexiglas of perspex of kortweg als acrylaat. De grondstoffen van acrylaat bestaan uit aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Dit klinken als vrij gevaarlijke en toxische stoffen maar het eindproduct van deze combinatie is acrylaat, en niet schadelijk. In 1928 werd het productieproces bevonden in Amerika en pas in 1936 werd het commercieel op de markt gebracht. 

Voordelen van acrylaat: 

Acrylaat laat tot minimaal 90% van het licht door en wordt hierom waar als substituut ingezet voor glas. Het is namelijk lichter dan glas, en is eenvoudig(er) in verscheidene vormen te produceren. Het is ook goed te verlijmen en lijm te verwijderen. De 90% licht die acrylaat doorlaat is meer dan normaal glas doet. 

Nadelen van acrylaat

Het is minder hard dan dat glas is. Dit maakt het enigszins gevoeliger voor beschadigingen zoals krassen of deuken. Als er geen additieven toegevoegd zijn dat laat plexiglas ultraviolette straling door. Dit kan ook een voordeel zijn voor bepaalde bezigheden, zoals bij het werken in een kas. Acrylaat is minder hitte werend dan dat glas is. Het is meer dan slagvast, maar wanneer het kapot gaat splintert het erg. Het is brandbaar, zeer brandbaar. Dus er moet voor gezorgd worden dat het acrylaat goed geïmpregneerd is. 

Al met al heeft acrylaat voor veel oplossingen een voordeel ten opzichte van glas, en het is vaak goedkoper dan glas. Een leuk voorbeeld is wel bij de tandarts, waarbij losse protheses van een acrylaatsoort gemaakt kunnen worden en de kosten voor de consument hiermee natuurlijk zeer worden gedrukt. Wilt u nou meer weten over acrylaat, of het bestellen dan kunt u altijd terecht bij vinkacrylaat!